Hrvatski obrazovni portal za učitelje razredne nastave

Uredništvo

Autorsko pravo

Kako ne želite da vaši učenici prepisuju, prikazuju tuđi rad kao svoj, tako bismo i mi učitelji trebali biti pažljivi kod preuzimanja materijala s interneta – treba poštivati autorsko pravo. Svi oblici autorskih prava su zaštićeni Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, tako i autorsko pravo Weba. Svaki put kada koristite sadržaj bez dopuštenja vlasnika, činite kazneno djelo.

Više o poznavanju osnova intelektualnog vlasništva možete pročitati na stranicama Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet). U sklopu projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ izrađen je priručnik “Intelektualno vlasništvo na Internetu“.

Sonja Lušić-Radošević objavila je koristan članak o autorskom pravu na stranici skole.hr; informacije o povijesti autorskog prava, zakonskoj regulativi, Creative Commons licencama, otvorenim obrazovnim sadržajima te informacije o tome gdje pronaći besplatne slike i glazbu na internetu. Na stranici Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo RH možete pročitati najčešće postavljena pitanja na tu temu.

Preuzimanje materijala sa stranica Zbornice

Materijal Zbornice je spreman za preuzimanje i korištenje u nastavi bez naknade. Ali, svi sadržaji na Webu (tako i na Zbornici) zaštićeni su Zakonom o autorskom pravu. Stoga molimo da preuzeti materijal koristite ali ne prikazujete kao vlastiti, ne objavljujete na svojim Web stranicama (slobodno podijelite poveznicu Zbornice), te ne brišete logo Zbornice niti ime autora.

Zbornica
Hrvatski obrazovni portal za učitelje razredne nastave