Hrvatski obrazovni portal za učitelje razredne nastave

Blizanke, Erich Kästner

Podijelite članak:

Razred:
4.

Pisac književnog djela:
Erich Kästner

Naslov djela:
Blizanke

Vrsta sadržaja:
lektira
Članak:

Bilješka o piscu

Erich Kästner jedan je od najboljih i najcjenjenijih njemačkih pisaca za djecu. Rođen je 23.2.1899. godine u Dresdenu. Studirao je germanistiku i romanistiku te doktorirao iz filozofije. Neko vrijeme bavio se novinarstvom. Dobitnik je međunarodnih književnih djela. Godine 1933. njegove su knjige zabranjene i spaljivane. Osim djela za djecu, pisao je i epigrame i drame. Slabo je bio poznat izvan njemačkog govornog prostora sve dok nije napisao dječji roman „Emil i detektivi" koji je odmah doživio uspjeh u čitavom svijetu. Nakon uspjeha slijedi mnogo književnih uradaka, a najznačajniji su „Blizanke", „Tonček i Točkica", „Leteći razred", „Don Kihot", „Emil i tri blizanca", „Mačak u čizmama"... Erich Kästner dobitnik je više književnih nagrada, među njima i Andersenove. Cijeli život proveo je u Njemačkoj gdje je i umro 29.7.1974. u Münchenu.

Kratak sadržaj

U Zebilu na Bilskom jezeru nalazi se ferijalni dom za djevojčice, tu su se Lujza i Lota prvi puta srele. Lota je posljednja izašla iz autobusa. Kada je ugledala Lotu, tada se Lujza okrene i potrči u vrt kao da za njom jure lavovi i tigrovi. Prvoga dana nisu se slagale. Te je noći Lota plakala i Lujza ju je došla utješiti. Idućeg dana su se sprijateljile i otišle u selo kod fotografa. Željele su fotografiju poslati kući. No, kada su otkrile da su sestre, fotografiju su potrgale i bacile.

Lujza je s ocem živjela u Beču, u lijepom starinskom stanu. Otac je imao puno posla sa skladanjem, a ona se za to vrijeme voljela igrati sa psom Peperlom. Lota i njena majka žive u Münchenu.

Kada su djevojčice otkrile da su sestre blizanke, smislile su plan kako bi se njihova majka i otac ponovno vjenčali i živjeli sretno. Željele su se zamijeniti i saznati zašto su se roditelji razišli. Lota je otputovala ocu, a Lujza majci. Djevojčicama je zamjena dobro išla do trenutka kada je mama dobila od fotografa fotografije djevojčica. Idući dan majka i Lujza otputovale su u beč jer je Lota bila bolesna. Lota se oporavila od bolesti. Plan pomirdbe roditelja djevojčice su ostvarile, Lota i majka doselile su se Lujzi i ocu u Beč. Roditelji su se ponovno vjenčali, a djevojčice su već razmišljale o braći i sestrama, po mogućnosti da su samo blizanci. Otac je svoj atelijer preselio u stan do svoje obitelji.

Mjesto radnje

  • dječji dom
  • Beč (Austrija)
  • München (Njemačka)

Vrijeme radnje

  • ljetni praznici i tijekom godine

Analiza likova

Lujza (Palfi)

  • Lujza je bila kovrčave kose koju je voljela nositi raspuštenu, pametna, snalažljiva, ljubomorna, vesela i živahna djevojčica. Voljela je jesti punjene palačinke. „Glupo je što najviše voliš punjene palačinke! – gunđala je Lotica." Ima psa Peperla kojeg jako voli.

Lota (Kerner)

  • Lota je bila mirna, pristojna, uredna, pametna, nosila je kosu ispletenu u čvrste pletenice. Voli jesti teleće odreske i gulaš, voli kuhati.

Otac (gospodin Palfi)

  • Zaposlen je kao dirigent i skladatelj.

Majka (gospođa Lujzelota Kerner)

  • Lotina majka zaposlena je, bavi se novinarstvom. Zaposlena je u nakladničkom poduzeću Münchenske ilustrirane novine gdje radi kao urednik fotografije. Dok majka radi, Lota preuzima ulogu domaćice, kuha, čisti i posprema.

Poruka

  • Slogom se mogu postići veliki ciljevi.
Zbornica
Hrvatski obrazovni portal za učitelje razredne nastave