Hrvatski obrazovni portal za učitelje razredne nastave

Emil i detektivi, Erich Kästner

Podijelite članak:

Razred:
4.

Pisac književnog djela:
Erich Kästner

Naslov djela:
Emil i detektivi

Vrsta sadržaja:
lektira

Korelacija:
likovna kultura
Članak:

Bilješka o piscu

Erich Kästner jedan je od najboljih i najcjenjenijih njemačkih pisaca za djecu. Rođen je 23.2.1899. godine u Dresdenu. Studirao je germanistiku i romanistiku te doktorirao iz filozofije. Neko vrijeme bavio se novinarstvom. Dobitnik je međunarodnih književnih djela. Godine 1933. njegove su knjige zabranjene i spaljivane. Osim djela za djecu, pisao je i epigrame i drame. Slabo je bio poznat izvan njemačkog govornog prostora sve dok nije napisao dječji roman „Emil i detektivi" koji je odmah doživio uspjeh u čitavom svijetu. Nakon uspjeha slijedi mnogo književnih uradaka, a najznačajniji su „Blizanke", „Tonček i Točkica", „Leteći razred", „Don Kihot", „Emil i tri blizanca", „Mačak u čizmama"... Erich Kästner dobitnik je više književnih nagrada, među njima i Andersenove. Cijeli život proveo je u Njemačkoj gdje je i umro 29.7.1974. u Münchenu.

Kratak sadržaj

Emil i mama u omotnicu su spremili novac ušteđen za baku (140 maraka), te onaj potreban za Emilov povratak kući i nešto džeparca za Emila. Emil je novac spremio u unutarnji džep svoga kaputa. Emilova mama, gospođa Tišbojn poslala je sina k baki u Berlin. Uzeo je cvijeće za baku, svoj kovčeg i krenuo je. U vlaku je Emil zaspao i čovjek u krutom šeširu Grundijas uzeo mu je novac. Kada je vlak stao Emil je izašao iz vlaka na krivoj stanici. Tada je primijetio da nema novca. Bio je zbunjen kada je shvatio da mu je novac ukraden. Susreo je Gustava i ispričao mu što mu se dogodilo. Gustav je pozvao dječake. Grundijas je uzeo taxi spremajući se pobjeći. Dječaci su jurili za njim. On je otišao u hotel, a dječaci su se sakrili. Gustav je ušao za njim kako bi ga mogao špijunirati. Malo kasnije Grundijas je otišao u banku a tamo su ga dočekali dječaci sa službenicima banke i stražarom. Tu su ga i ulovili. Majka i Emil su se zajedno vratili kući sretni i zadovoljni.

Mjesto radnje

 • vlak
 • grad Berlin

Vrijeme radnje

 • ljeto

Analiza likova

Emil

 • Emil je dječak od 10 godina. Živi s majkom koja je frizerka. Jako voli svoju majku, sluša ju i pomaže joj. Bio je najbolji učenik u razredu. Pošten je, poslušan, zabrinut, dobrodušan, osjetljiv i hrabar. Ne voli svoje nedjeljno plavo odijelo pa ga oblači kad mora. U početku nije želio ići u Berlin k baki. Nije se pripremio za put, mama mu je spremila skoro sve stvari. Emil je za svoj pothvat dobio nagradu od 1000 maraka. Gospodina Kästnera sreo je u tramvajskoj zgradi kada je kondukter zaustavio Emila i tada mu je gospodin Kästner kupio kartu.

Profesor

 • Dobar je prijatelj, pametan i jako snalažljiv. Smislio je cijeli plan kako bi ulovili lopova. Hrabar je i pravi Emilov prijatelj.

Gustav

 • Gustav je dječak s trubom. Pametan je, dosjetljiv, ne odaje tajne. Pomogao je Emilu iako ga je tek upoznao. Skupio je puno dječaka kako bi ulovili čovjeka s krutim šeširom.

Majka

 • Emilova majka je pozitivan lik. Ona je žena koja puno truda ulaže da bi prehranila svoju obitelj (Emila i baku). Frizerka je i puno je radila da bi mogla školovati sina Emila. Bila je vesela i ponosna na svoga sina. Kad bi bila bolesna Emil se brinuo za nju i pomagao joj. Gospođa Whirt rekla je Emilovoj majci da joj je sin uhvatio lopova i da krene u Berlin. U vlaku je vidjela novine s Emilovom slikom. Nakon završene avanture, majka je zaključila da više nikad ne smije pustiti Emila samog na put.

Poni Hütchen

 • Bila je Emilova sestrična i bila je dobra prema njemu, štitila ga je. Radovala se Emilovom dolasku. Stalno je jurila na svom malom biciklu. Nosila je dječacima hranu i piće. Nikada ništa nije drugima govorila o potjeri. Poni je odigrala značajnu ulogu otišavši po stražara kada je lopov bježao iz banke. Priredila je zabavu za Emila i njegovu družinu.

Brojevi

 • Broj 177 je broj tramvajske linije u koju je ušao lopov, a za njim i Emil.
 • Broj Bavarija
 • Broj 0579 je Dinstagov broj telefona kraj kojeg je on stalno bio.
 • Broj 3733 je broj taksija u kojem se vozio čovjek u krutom šeširu.
 • Broj 61 broj hotelske sobe u kojoj je boravio lopov.

Zaključci

 • Emil je zaključio je da ni jednom čovjeku ne treba vjerovati.
 • Emilova majka zaključila je da djecu ne treba samu slati na put.
 • Baka je zaključila da novac treba slati samo poštom.

Poruka

 • Krađom i lažima ništa se ne može postići, krađa je jako ružna osobina.
 • Djeca bi ponekad mogla biti bolji detektivi od odraslih.
Zbornica
Hrvatski obrazovni portal za učitelje razredne nastave